Een spreekbeurt over de Duinenmars

Enkele tips:

* Begin op tijd! Wacht niet tot het laatste moment met de voorbereidingen.
* Begin met te vertellen waarom jij je spreekbeurt over de Duinenmars houdt; wat vind jij er leuk aan.
* Vraag hulp. Misschien wil er thuis iemand helpen met de voorbereidingen.
* Het is ook prettig thuis te oefenen met ”publiek”. Vraag wat er goed ging en wat beter kan!
* Laat wat zien! Een Duinenmarsmedaille of een foto zegt een heleboel.
* Op de website http://www.duinenmars.nl/ staat veel informatie en een hele serie foto’s.

wandelaarduinleergroot

Wat is de Duinenmars?

Hoe het begon. De Duinenmars is een wandelmars die elk jaar op twee dagen (een zaterdag en een zondag) wordt gehouden. Het begon in 1952 toen de eerste mars werd georganiseerd door de leiding van de Scoutinggroep Admiraal de Ruijter. Ruim 3000 deelnemers liepen deze mars en kregen als beloning een leren medaille! De mars is nu dus 64 jaar oud. Kinderen van een jaar of tien, die toen de mars liepen, zijn nu 66 jaar. Ze lopen vaak de mars weer met hun kleinkinderen.

Aantallen lopers. De laatste jaren schommelt het aantal deelnemers tussen de 13000 en 15000. Het scheelt natuurlijk een heleboel als het slecht weer is. Dan komen alleen de stoere wandelaars. In 2017 is de mars op zaterdag 8 en zondag 9 april. Op beide dagen kan worden gelopen op de 5, de 10, de 15, de 25 en de 40 kilometer. 40 kilometer is wel heel erg ver! Je moet hiervoor echt wel getraind hebben. Deze afstand wordt vaak gelopen door wandelaars die trainen voor deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Startterrein. De start is op het parkeerterrein aan de Machiel Vrijenhoeklaan in Kijkduin. Op het startterrein is het altijd een gezellige boel! Het lijkt wel een soort mini-markt, waar van alles te koop is. Het meedoen gaat makkelijk. Je kunt je van tevoren opgeven via de website, maar je kunt ook gewoon naar het startterrein komen. In de grote tent zitten een heleboel mensen die je verder helpen. Je krijgt een knipkaart en een routebeschrijving mee en je loopt de mars. Je komt na de wandeling weer terug op het startterrein en in de grote tent krijg je de welverdiende medaille.

Beloningen. De leren medaille van toen, is nu een metalen medaille. Als je voor het eerst de Duinenmars loopt,  krijg je een medaille. De tweede keer krijg je een metalen 2 pin die je in het lintje van de medaille kan prikken. Dan krijg je een 3 en een 4. Als je voor de vijfde keer loopt krijg je weer een nieuwe medaille, die anders is dan de eerste. Dit noemen we een lustrum medaille. Dan begint het weer met 6, 7, enz. De medaille die je krijgt na het lopen heeft dus niets met het aantal gelopen kilometers te maken! Een groep of een klas van minstens 12 deelnemers, krijgt na afloop een groepsprijs die ieder jaar weer anders is.

Bekendheid. De Duinenmars is de grootste wandelmars in de Randstad. In 2007 was er voor de eerste keer een speciale route voor Nordic Walkers, je weet wel, wandelaars met stokken! Heel veel mensen hebben de Duinenmars wel eens gelopen of weten in ieder geval wat de Duinenmars is.

Wat gebeurt het met het geld? Iedere deelnemer betaalt een bedrag. Daar worden eerst alle kosten van betaald. Als je na het lopen een medaille krijgt, moet die natuurlijk betaald worden aan de fabriek, die ze maakt. Per jaar zijn er meer dan 12.000 medailles, die uitgereikt worden. Ieder jaar zijn er ook mensen die geen medaille hoeven. Zij lopen voor de lol, om de mooie routes, of om te oefenen voor bijvoorbeeld de Vierdaagse of andere lange wandelingen. Toch moeten zij ook een (kleiner) bedrag betalen. Ieder jaar worden weer de mooiste routes uitgezocht en iedereen die meeloopt heeft zo'n routebeschrijving nodig. Per jaar worden er voor de verschillende afstanden in totaal zo'n 10.000 routes gedrukt. Ook moet er een tent worden gehuurd, waarin je je kunt aanmelden en waar de start begint. En voor als het nodig is, staat er ook een toiletwagen op het terrein.

Vrijwilligers. De mensen die ieder jaar helpen bij de organisatie en de mensen van de EHBO, doen dit werk allemaal vrijwillig. Wat doen die vrijwilligers? Kaartjes verkopen, de route uitzetten met pijlen, onderweg de kaartjes knippen als controle.  Zij krijgen er niets voor betaald. Ze nemen hun eigen lunchpakket mee. Maar al die meer dan 100 mensen per dag krijgen van de organisatie wel af en toe een kopje koffie of thee, en een kopje soep. Zeker als je de hele dag buiten bent, kan het erg koud zijn, en dan is iets warms wel lekker. Per weekend worden er meer dan 2000 kopjes koffie, thee en soep uitgedeeld. Nog meer kosten. Voordat de Duinenmars begint zijn er ook al kosten. Denk maar aan alle brieven die verstuurd worden naar de lopers van het jaar daarvoor. We sturen ook brieven naar scholen, scoutinggroepen en andere verenigingen bij. Bij elkaar zijn dat meer dan 10.000 enveloppen, die, ook weer door vrijwilligers, op één dag worden gevuld met informatie en naar de post worden gebracht.

Reclame. Dan wordt er ook nog reclame gemaakt. We maken posters, die mensen achter het raam kunnen hangen, en staan er verspreid over Den Haag heel grote reclameborden, waarop de Duinenmars wordt aangekondigd.

Geld dat over blijft. De helft gaat naar gehandicapten. Toch blijft er nog een heleboel geld over. Dat wordt weer weggegeven aan goede doelen. We geven geld aan een doveninstituut en aan een aantal scoutinggroepen, die veel gehandicapte leden hebben. Zij hebben meer geld nodig dan gewone scoutinggroepen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een kamp voor rolstoelers. Daar is vaak een aparte bus nodig voor het vervoer en ook aangepaste spelmaterialen zijn vaak duurder dan die voor kinderen, die geen handicap hebben.

De andere helft van het geld dat overblijft is bestemd voor andere activiteiten. Meestal zijn het een aantal scoutinggroepen bij elkaar die een grote activiteit organiseren, bijvoorbeeld zwemwedstrijden. Als je een zwembad moet huren kost dat veel geld.  Daarom geeft de Duinenmars dan een bedrag, zodat de zwemmers minder hoeven te betalen. Maar het kan ook een school zijn die werkweken organiseert voor gehandicapte kinderen en daarvoor een bijdrage vragen. Het belangrijkste is dat het een activiteit voor kinderen of jongeren is, die anders misschien niet kan doorgaan, omdat het te duur is.

Iedereen die geld van de Duinenmars wil, moet dat ruim van tevoren aanvragen en daarbij een begroting maken. Daarin staat voor wie het is, wat de kosten zijn en wat iedereen die meedoet moet betalen. Als de activiteit geweest is wil de Duinenmars dan weer weten hoe het gegaan is en wat het nou echt gekost heeft. Op die manier kan steeds gekeken worden waaraan het geld besteed wordt.

Heel veel geld werd verdeeld. In de laatste twintig jaar is op die manier al meer dan € 200.000,00 aan dit soort activiteiten gegeven.De eerste Duinenmars is georganiseerd door een scoutinggroep. Die band met scouting is er nog steeds. In onze statuten, dat zijn de regels waaraan we ons moeten houden, staat dan ook dat we het geld moeten geven aan scoutinggroepen, scholen en andere verenigingen, die een beetje in de buurt zitten. Dat betekent dat een groep in Zuid-Holland of Utrecht wel geld kan aanvragen, maar een groep uit Limburg of Groningen bijvoorbeeld niet. Foto's die je kunt gebruiken voor je spreekbeurt: (klik met de rechter-muis-knop op de foto en kies dan voor de optie - opslaan als -)                              

logo geel-groen

2006dm_small

wandeling

55emars_small

Het logo van de Duinenmars

Medailles van de Duinenmars    

Wandelaar

Foto van de Duinenmars uit 1959

De Starttent van de Duinenmars

DH NL Rgb CompCDlogopromopal RODE KRUIS LOGO